welkom in de wereld van

Cognitieve Gedragstherapie

Help jezelf dichter bij de waarheid komen met CGT

Cognitieve Gedragstherapie (CGt) is een manier om jezelf te helpen door dichter bij de feiten te komen. Het is een van de meest wetenschappelijk onderzochte én effectief bewezen therapievormen binnen de psychologie. Praktisch toepasbaar en diepgaand in effect. Hieronder vind je een overzicht van de stappen die we bij socranova.nl aanbieden om meer te leren over deze krachtige therapie. Ontdekt hoe je CGt zélf kunt gebruiken om los te komen van belemmerende patronen!

 

Start met de eerste twee stappen hieronder zodat je vanaf de basis begrijpt hoe deze therapie in elkaar zit. Je krijgt op deze manier meer achtergrondinformatie en het helpt je de kern begrijpen.

 

Als je dírect wilt starten met de toepassing van CGt op jouw probleem kun je beginnen bij stap 3. Wees je er dan van bewust dat je de ‘warming-up’ mist. Je  vindt zowel in stap 3 als stap 4 een handige ChatGPT-prompt om je te assisteren bij het vinden van een antwoord op je vragen.

 

Algemene inleiding

 

De Grondleggers van de Cognitieve Gedragstherapie

 

Uitgebreide introductie: leer Cognitieve Gedragstherapie begrijpen

 

Onderzoek je gedachte en verander je manier van denken

 


 

Voordat je begint:

 

  • zorg dat je een papieren dagboek hebt om je gedachten in bij te gaan houden. Je kunt het eerste de beste schrift pakken dat je kunt vinden. Bedenk echter dat het dagboek iets is dat je de komende tijd elke dag in je handen hebt. Misschien is het daarom fijn om iets te zoeken dat goed bij je past.

 

  • Creëer een rustige plek waar je niet gestoord wordt en reserveer dagelijks maximaal een uur om met jezelf aan het werk te gaan. Een vaste tijd en een vaste plek werkt meestal het best. Vaak is direct na het eten een goede tijd. Je wilt niet te laat aan zelfonderzoek doen. Zorg dat er even wat tijd blijft bestaan tussen het zelfonderzoek en het naar bed gaan.

 

  • Zet een timer en stop ook echt na maximaal een uur. Besef dat het, zoals met de meeste vaardigheden, oefening vergt om beter te worden in het vinden en wijzigen van je gedachten. Wees realistisch en verwacht niet direct teveel van jezelf. Bedenk: ‘consistency is key‘! De kracht zit in de herhaling.