wie wil je zijn of waar wil je staan over vijf jaar
Optimisme-oefening: jouw best mogelijke zelf
In deze oefening staan we stil bij wat jij écht belangrijk vindt en hoe jouw leven eruit ziet als het goed, waardevol en zinvol is verlopen. Deze oefening is wetenschappelijk onderbouwd en is afkomstig uit de positieve psychologie. Ze helpt je om een realistisch hoopvol toekomstbeeld te schetsen, waarin jouw sterke kanten tot bloei komen en je doelen bereikt zijn. Geen magisch denken, geen “universum” dat alles voor je oplost. Wél een uitnodiging om je blik te verruimen, contact te maken met je persoonlijke waarden en richting te geven aan wat voor jou telt.
Hoe verschilt dit van “manifesteren”?
Je zou kunnen denken: is dit niet gewoon “manifesteren”, het spirituele middel dat zoveel coaches inzetten en dat je om de haverklap tegenkomt op sociale media? Dat is het zeker niet. Er zijn een aantal belangrijke verschillen.
Bij manifesteren staat vaak het idee centraal dat als je het visualiseert of “uitzendt“, het vanzelf naar je toekomt. De oefening die je zo gaat doen, is daar een nuchter en krachtig alternatief voor: je denkt bewust na over je verlangens, brengt ze onder woorden en formuleert concrete, richtinggevende beelden die je helpen keuzes te maken in het hier en nu.
Wat levert het op?
Uit onderzoek blijkt dat mensen die deze oefening regelmatig doen:
Oefening: wees de beste versie van jezelf
Het idee achter deze oefening is eenvoudig maar doeltreffend: je schrijft over jezelf in de toekomst, waarin alles op de best mogelijke manier is verlopen. Het doel is niet om naïef positief te denken. We willen positieve emoties activeren die gepaard gaan met realistische toekomstbeelden.
Stap 1: Kies een levensgebied
Bijvoorbeeld: carrière, relaties, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling of een combinatie daarvan.
Stap 2: Visualiseer je ‘beste zelf’ over 5 à 10 jaar
Neem de tijd om je voor te stellen dat alles fantastisch is gegaan. Kan niet beter en je bent volmaakt tevreden. Je hebt je doelen bereikt en je leeft zoals je graag zou willen.
Stap 3: Schrijf 15–20 minuten onafgebroken
Omschrijf zo levendig en concreet mogelijk hoe je leven eruit ziet. Denk aan:
Begin gewoon met schrijven en censureer jezelf niet. Associeer erop los, alles is goed. Daarbij, je schrijft het toch alleen voor jezelf! Als er niets in je op komt, blijf tócht minstens een kwartier zitten. Komt er toch iets, schrijf maar op. Komt er niets, geen probleem. Je hebt in ieder geval een moment gehad om even stil te staan bij wat er is.
Stap 4: Lees het terug en reflecteer
Wat valt je op? Welke doelen zijn belangrijk voor je? Wat motiveert je? Eventueel kun je reflectievragen toevoegen zoals:
Psychologische onderbouwing
Deze oefening activeert diverse psychologische mechanismen:
Onderzoek laat zien dat mensen die deze oefening regelmatig doen, zich gelukkiger voelen en beter omgaan met stress. Herhaal deze oefening liefst een aantal keren achter elkaar. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om vanaf nu deze oefening nog drie keer te doen, bijvoorbeeld op elke eerste dag van de nieuwe maand.
Geraadpleegde bronnen