zet de eerste stappen op het pad van
We leven in een wereld vol prikkels, to-do lijstjes en constante afleiding. Geen wonder dat we soms het contact met onszelf verliezen. Mindfulness helpt je om even op de pauzeknop te drukken. Het is een eenvoudige, maar krachtige manier om bewust stil te staan bij het moment. Zonder oordeel.
Mindfulness is geen trucje, maar een manier van leven. Het leert je omgaan met stress, piekergedachten en overweldigende emoties. Niet door ze weg te duwen, maar door ze op een vriendelijke manier ruimte te geven en er niet over te oordelen. Je neemt eerder een belangstellende of nieuwsgierige houding aan. Iedereen kan ermee beginnen, jij ook. Je hoeft geen ervaring te hebben, alleen de bereidheid om af en toe even stil te staan.
Wie wel eens in een boeddhistisch land is geweest, herkent het beeld vast wel. Een tempel met jonge en wat oudere mannen, meestal in kleurige gewaden, die uren mediteren. Ogenschijnlijk doen ze helemaal niets, behalve met de ogen gesloten rechtop zitten. Schijn bedriegt echter. Ze zijn de kunst van het toelaten, verdragen en aanvaarden aan het beoefenen. Het toelaten van alles wat komt. Emoties, gedachten, beelden, geluiden: alles komt en gaat. Het enige constante dat bestaat voor deze monniken, is de bron waar zij zich op focussen. Dat kunnen verschillende dingen zijn. Vaak is het de ademhaling.
Bij het leren mediteren is focussen op je ademhaling vaak een goede eerste stap. Meestal is het zelfs alles dat je nodig hebt! De instructie is helder:
Instructie
je richt je op je ademhaling en volgt de natuurlijke cadans daarvan. Je stuurt de ademhaling niet aan, het enige dat je doet is observeren hoe de ademhaling zich door je lichaam beweegt. Dit klinkt eenvoudig, maar je zult merken dat je telkens uit je concentratie wordt gehaald. Dat gebeurt doordat je ergens aan denkt, je een geluid hoort, een lichamelijke sensatie ervaart waar je weer een gevoel bij hebt. Het kan zelfs zo zijn dat je lang bent afgeleid voordat je daar van bewust wordt. Het is allemaal oké.
Het enige wat je vervolgens doet, is met een milde blik observeren waardóór je afgeleid werd om vervolgens de aandacht opnieuw op je ademhaling te vestigen en het hele verhaal weer van voren af aan begint. Velen worden er in het begin wat tureluurs van of worden boos op zichzelf omdat ze iets schijnbaar zo eenvoudigs niet tot een goed einde kunnen brengen. Wees je er in dat geval van bewust dat je dan in de valkuil van het oordeel bent getreden. Ook dat is slechts een gedachte. Omarm deze, accepteer deze en richt je opnieuw op je ademhaling.
Geoefende monniken gebruiken geen begeleiding bij hun meditatie, halen de oefening compleet uit zichzelf. Voor jou als startende mediteerder, bieden we je graag een begeleidende stem aan om mee te oefenen. Er is tijdens de oefening nog steeds veel stiltes, maar zo nu en dan klinkt er een stem die je op een milde manier vraagt je aandacht weer op je ademhaling te richten. Je zult merken dat dit plezierig is en je hier houvast aan ervaart.
Genoeg gelezen, laten we beginnen! Je vindt hieronder een filmpje met instructies die je kunt volgen. Zoek een rustige plek op waar je echt even rustig met jezelf bent. Instrueer je huisgenoten dat ze je niet storen zodat jij de tijd kunt nemen. De video hieronder bevat de stem van Jon Kabat-Zinn, de meester zelf die je meeneemt op verkenning door de wondere wereld van mindfulness. Gebruik onderstaande video de eerste week of weken zodat je voldoende instructie krijgt en je de bedoeling goed onder de knie kunt krijgen. We gebruiken bewust de ademhaling als focuspunt.
Succes!
Je merkt het vanzelf wanneer je toe bent aan een nieuwe video. Als je wilt blijven werken met de ademhaling, dan is dat natuurlijk ook goed. Je kunt dan één van de video’s uit de playlist hieronder kiezen.Je vindt hieronder een playlist met zes video’s om verder mee te oefenen. Het is essentieel dat je oefent met een écht mindfulness-filmpje. Soms worden er online video’s aangeboden waarin een ontspanningsoefening als mindfulness wordt aangemerkt. Het is, zeker in het begin, belangrijk om het verschil tussen mindfulness en ontspanning te leren kennen. Kies daarom, net als wij bij socranova.nl, voor een gerenommeerde naam zoals Jon Kabat-Zinn die de teksten inspreekt. Je weet dan zeker dat je goed bezig bent!
Je mag natuurlijk ook altijd even een berichtje sturen met de vraag of een video- of audiobestand aan de criteria voldoet!
Als je meer wilt lezen over mindfulness, is het boek “Mindfulness, voor een gelukkig leven“ van Thich Nhat Hanh van harte aan te bevelen. Ook het toegankelijke boekje van Ger Schurink, “Mindfulness, een praktische training in het omgaan met gevoelens en gewoonten“ is een goede optie.