vergroot je welzijn door middel van

Dankbaarheid

dankbaarheid vergroot je welzijn

Toen we in de vroege jaren 2000 begonnen met het systematisch onderzoeken van positief menselijk functioneren, ontdekten we iets opmerkelijks. Niet alle emoties zijn gericht op het oplossen van problemen of het vermijden van pijn. Sommige, waar dankbaarheid een hele belangrijke van is, richten onze blik op wat er goed gaat in het leven en maken ons daar bewuster van.

 

Dankbaarheid blijkt geen oppervlakkige emotie, maar een krachtig psychologisch anker. In onderzoek van professor Martin Seligman aan de University of Pennsylvania ontdekten zij dat één specifieke oefening keer op keer het welzijn van mensen significant verhoogde: het schrijven en daadwerkelijk versturen van een dankbaarheidsbrief.

Wat doet een dankbaarheidsbrief met je?

In een grootschalige studie lieten zij honderden deelnemers deze oefening uitvoeren. Wat bleek? Hun geluksgevoel nam direct toe en bleef dat wekenlang doen. Zelfs mensen met milde depressieve klachten rapporteerden een merkbare verbetering in hun stemming. Het effect was groter dan bij veel klassieke interventies.

 

De verklaring is psychologisch eenvoudig:

 

✔️ Je richt je aandacht op iets positiefs uit je verleden
✔️ Je herwaardeert de rol van anderen in jouw leven
✔️ Je maakt dankbaarheid concreet en tastbaar

 

In een samenleving die vaak de nadruk legt op tekort en falen, geeft deze oefening tegenwicht door stil te staan bij het goede dat er wel was.

 

Waarom deze oefening werkt

De dankbaarheidsbrief activeert drie pijlers van positief psychologisch functioneren:

 

  • Positive Emotion – het herbeleven van warme gevoelens
  • Engagement – je aandacht is gefocust en betekenisvol bezig
  • Relationships – je versterkt sociale verbindingen

 

Het schrijven van deze brief moet je niet schrijven omdat deze opdracht je dit vraagt. Het is een daad van psychologische zelfzorg én van verbinding met de ander. Doe dit dus alleen als je er oprecht achter staat!

 

Dus, wil je vandaag iets doen wat jouw gemoed verbetert én iemand anders diep kan raken?
Schrijf. die. brief.

 

Veel mensen dragen jarenlang dankbaarheid met zich mee zonder het ooit echt uit te spreken. En dat is een gemiste kans, voor jou én voor de ander.

 

Wat is de opdracht?
Schrijf een brief (minimaal 300 woorden) aan iemand die in jouw leven iets moois voor jou heeft betekend, maar die je daar nooit écht voor hebt bedankt.

Hoe pak je het aan?

 

  • Denk terug aan iemand
    Wie heeft ooit iets gedaan dat jouw leven veranderde of diep raakte? Een leraar, familielid, vriend(in), collega?
  • Schrijf vanuit je hart

 

  • Vertel:
    • Wat die persoon voor je deed
    • Waarom dat belangrijk was
    • Hoe je je erbij voelde toen – en nu nog steeds
    • Wat je hem/haar nu zou willen zeggen

 

Lees de brief hardop voor
Het krachtigste is om je brief op te sturen of, nog beter, hardop voorlezen in een face 2 face gesprek. Maar alleen schrijven is ook al waardevol!

 

Het is vaak lastig om te starten, maar je zult merken dat zodra je het eerste woord opschrijft je vanzelf doorschrijft. Neem een mooi vel briefpapier en schrijf met de hand. Start met: “Lieve [naam], …..”, schrijf daarna op wat spontaan in je opkomt en kom in een flow. Je kunt de brief later nog eens herlezen en herschrijven als dat nodig is, maar dan heb je in ieder geval alvast wat pure emoties onder woorden kunnen brengen!

 

Deze oefening lijkt klein, maar de impact is groot. Je verandert er niet alleen je dag mee, je zult een blijvend fijn gevoel creëren en de relatie met degene aan wie je schrijft next level brengen!

 

 

 


 

 

Geraadpleegde bronnen

Seligman, M.E.P., Steen, T.A., Park, N., & Peterson, C. (2005). Positive Psychology Progress: Empirical Validation of Interventions. American Psychologist, 60(5), 410–421.

Seligman, M.E.P. (2011). Flourish: A Visionary New Understanding of Happiness and Well-being. New York: Free Press.